Toate pentru una și una pentru toate

Text de Beatrice Nițescu, Rozalia Bratu, Denisa Mincu
Ilustrație de Adela Holdon

O femeie cu o voce este, prin definiție, o femeie puternică

Melinda Gates

Imaginează-ți cât de puternică e, așadar, o mulțime de femei cu voci.

Istoria ne-a arătat că, încă din timpuri vechi, au existat diferențe clare între femei și bărbați în ceea ce privește viața în societate. Femeile au fost de multe ori desconsiderate și, pentru a putea schimba opinia publică asupra „rolului” lor, au fost nevoite să își unească forțele și să lupte împreună pentru a schimba ceva.

Am putea spune că astăzi trăim într-o societate modernă, însă problemele nu s-au terminat. Devine, așadar, esențială ideea apropierii dintre noi. Nu putem lupta în continuare pentru afirmare dacă suntem dezbinate și lăsăm barierele dintre noi să ne acapareze.

Experiențele împărtășite ne unesc și ne fac mai puternice. Prieteniile între fete nu au legătură doar cu ideea de feminism și lupta pentru afirmare, ci încurajează susținerea reciprocă și înțelegerea. Pentru că, deși suntem atât de diferite, avem, în același timp, aspecte care ne unesc.

Prieteniile între fete apar ca un răspuns în urma presiunii societății, care încurajează femeile să se judece, să concureze una cu cealaltă și să se îndepărteze din diverse motive.  

Este dovedit științific că petrecerea timpului cu prietenele noastre ne induce o stare de bine. Cercetările ne arată că prietenia dintre fete declanșează secreția serotoninei (hormonul fericirii) și a oxitocinei (hormonul atașamentului). În plus, multe femei declară că prietenele lor le fac să se simtă validate, acceptate și înțelese, fapt care alimentează acea stare de bine. În același timp, evoluăm: învățăm unele de la altele, împărtășim experiențe și creștem împreună. 

Nu în ultimul rând, prieteniile între fete și termenul de „suroritate” nu trebuie asociate cu unirea împotriva bărbaților. Femeile nu luptă împotriva unor persoane, ci luptă împotriva unor reguli, fie ele oficiale sau nescrise, care, pentru mult timp, le-au limitat libertatea. Faptul că încurajăm acest tip de relații între femei ne permite să creăm un front comun pentru a duce această „luptă”. Nicio persoană care vrea să se alăture nu va fi exclusă pentru că feminismul este despre egalitate. 

„Prieteniile sunt diverse și puține pot fi adevărate. Prietenia mea a început pe vremea când aveam 3 ani și încă durează. Lecțiile pe care mi le-a oferit prietenia cu ea mă fac să fiu o persoană mai puternică și mult mai înțeleaptă. Am greșit una față de cealaltă, dar mereu ne-am iertat, pentru că am considerat că ceea ce ne leagă este mult prea puternic pentru a lăsa lucruri mărunte să o rupă.” (Iuliana, 19 ani)

O relație de prietenie trebuie susținută. Ai nevoie să crezi în prietenia voastră pentru a o menține. Fii un sprijin pentru prietena ta, dă-i sfaturi doar dacă le cere și susțineți-vă reciproc.

Iată câteva aspecte de care trebuie să ții cont pentru a te putea bucura de toată libertatea, realizările și fericirea unei relații sănătoase de prietenie.

Sinceritatea și respectul

Ca să primești sinceritate, dar și respect, trebuie mai întâi să fii tu sinceră și respectuoasă. Temelia unei prietenii este susținută de aceste două elemente fără de care nu putem avea o prietenie sănătoasă.

Încrederea și susținerea

O prietenie înseamnă încredere, sinceritate, o legătură de suflet care nu poate fi ruptă de nimeni și de nimic. Nu trebuie să lași un prieten la greu! Întotdeauna are nevoie de susținere, chiar dacă vorbim despre lucruri mărunte sau mai importante. O susținere nelimitată se răsplătește cu aceeași monedă. Și ce e mai frumos decât să fii susținut de persoanele la care ții?

Comunicarea

Nu lăsa să existe neclarități și orgolii în calea prieteniei voastre. Comunicarea poate rezolva totul într-o relație. Poate ești puțin paranoică în legătură cu unele acțiuni sau poate nu mai primești aceeași susținere, nu mai vorbiți la fel de mult. ,,Oare s-a plictisit de mine?” Toate întrebările pe care ți le pui pot avea răspunsuri. Doar întreabă și ți se va răspunde.

Uite și câteva lucruri de care poți ține cont în prieteniile tale:

Nicio prietenie nu este perfectă

Nu te lăsa niciodată păcălită de imaginea ,,prieteniei perfecte” pe care o vezi pe social media. Este o minciună. Nu trebuie să visezi la o prietenie precum cele promovate pe rețelele sociale. Fii tu însăți și vei avea o prietenie fericită.

Nu contează câți prieteni ai

„Într-un timp aveam foarte mulți prieteni. Mă consideram o fată populară și credeam că sunt foarte norocoasă. Dar când am avut odată o problemă în familie, mi-am dat seama că de fapt nu aveam niciun prieten. Nimeni din presupușii mei prieteni nu a fost acolo să mă ajute.” (Cristina, 18 ani)

Așadar, nu măsura niciodată prietenia în numere. Poți avea mulți prieteni, fără să te poți baza de fapt pe niciunul. Alege-ți prietenii cu grijă!

Grupul tău de prieteni se va schimba cu timpul

Pe măsură ce înaintezi în viață o să tot cunoști oameni noi cu care o să petreci mai mult timp decât cu cei din prezent. De altfel, este posibil și să îți schimbi obiectivele, pasiunile, obiceiurile, iar oamenii din jurul tău să nu mai fie pe aceeași lungime de undă cu tine.

Nu sună foarte bine, dar mereu o să intre alți oameni în viața ta, care te vor ajuta să te dezvolți și să treci la o altă etapă.

Prietenia este muncă de echipă

„La un moment dat am avut o prietenă (sau am presupus că am) căreia doar eu îi dădeam mesaje, doar eu încercam să fac cumva să ne vedem și eram mereu acolo pentru ea. Pe parcurs mi-am dat totuși seama că nu era o prietenie sănătoasă și am încercat să discut cu despre asta cu ea. Acum suntem mai apropiate ca oricând și ne sprijinim una pe cealaltă.” (Gabriela, 18 ani)

Prin urmare, e imposibil ca o parte să ofere totul, iar cealaltă nimic. Așa că dacă ești într-o prietenie unde doar tu te implici, este una toxică. Poți încerca totuși să vorbești cu persoana de lângă tine, ca în exemplul anterior, și să vezi dacă este ceva ce se poate rezolva.

Nu ești limitat doar la un grup de prieteni

În viață o să faci parte din mai multe cercuri de prieteni, chiar dacă acestea nu se înțeleg între ele. Poți avea amicii de petreceri, cei cu care faci sport, cei cu care vorbești cu ușurință și așa mai departe. Secretul este să fii un bun prieten în toate grupurile și să te implici pentru ca acestea să rămână puternice.

Prietenia necesită efort

Fie că ai câteva neînțelegeri cu prietena cea mai bună sau nu prea aveți timp să vă vedeți, trebuie să încercați să treceți peste aceste lucruri, dacă prietenia este una sănătoasă. Mereu vor fi momente grele în relația cu alte persoane, dar dacă există comunicare și înțelegere de toate părțile, prietenia va avea succes.

Nu renunța ușor!

Destrămarea unei prietenii doare

Este posibil ca la un moment dat în viață să răcești relațiile de prietenie cu anumite persoane, din diferite motive. Poate fi dureros, chiar mai dureros decât o despărțire amoroasă, însă uneori poate fi spre binele tău. Nu vei ști niciodată ce o să-ți rezerve viitorul.