Greta Thunberg – vocea unei generații aflate în pericol

Text de Rozalia Bratu
Ilustrație de Denisa Daiana Onea 

Asocierea numelui Greta Thunberg cu activismul pentru mediu nu mai este de mult o noutate pe scena mondială. Deşi a devenit o figură proeminentă prin derularea primei greve şcolare pentru climă, momentul cheie în parcursul său a fost reprezentat de discursul alarmant şi moralizator din cadrul summitului ONU de la New York, în 2019. Ea s-a adresat, indignată, liderilor lumii, mustrându-i pentru lipsa lor de acțiune în ceea ce privește împiedicarea schimbărilor climatice care ne amenință – cum ar fi fenomenele meteorologice extreme sau creșterea nivelului mării în urma topirii ghețarilor. Probabil că mulți dintre noi cunoaștem celebra replică „How dare you?” („Cum îndrăzniți?”). Discursul a fost ascultat de o audienţă largă și a reușit să atragă atenţia asupra problemelor serioase care ne afectează planeta.

Născută în Stockholm, Suedia, în 2003, Greta face parte dintr-o familie de artiști: mama – cântăreaţă, tatăl – actor. În spiritul luptei pentru planetă, Thunberg a insistat ca părinţii ei să devină vegani şi să renunţe la zborurile cu avionul, care determină emiterea unor cantități uriașe de dioxid de carbon. Dioxidul de carbon este extrem de dăunător, fiind un gaz cu efect de seră care contribuie la încălzirea globală.

Adolescenta de 18 ani a declarat că a fost diagnosticată cu sindromul Asperger, o tulburare comportamentală din spectrul autist. Sindromul Asperger determină oamenii să se concentreze intens pe o anumită idee şi se pare că Greta şi-a găsit deja drumul în acest sens. Ea consideră că această afecțiune nu este o piedică, ci un dar, pentru că o face diferită şi o ajută să gândească dintr-o perspectivă nouă. 

Într-un interviu la o celebră emisiune americană, Greta a afirmat că totul a început în primii ani de şcoală, când a învăţat despre schimbările climatice şi a realizat că trebuie să facă ceva. A început să se documenteze intens în acest sens. Și-a dat seama că planeta este în pericol din cauza schimbărilor climatice produse de efectul de seră (provocat, la rândul său, de defrișări masive sau de emisii de dioxid de carbon), iar această concluzie a determinat-o să facă tot posibilul pentru a-şi transmite mesajul mai departe şi a contribui la îmbunătăţirea condiţiilor actuale.

A debutat ca activistă pentru mediu în mai 2018 prin câştigarea unei competiţii locale de eseuri pe tema schimbărilor climatice. După trei luni marcate de valuri de căldură și incendii, Greta a decis să nu mai meargă la școală până la alegerile din Suedia din 2018. Aceasta cerea guvernului reducerea emisiilor de carbon și, în timpul orelor, protesta în fața Parlamentului Suedez, cu semnul „Grevă școlară pentru climă”.

După alegeri, Greta a continuat să facă grevă în zilele de vineri și a atras atenția oamenilor la nivel mondial. Elevi din întreaga lume s-au alăturat acestei mișcări și au făcut greve școlare în sute de orașe. Și acesta a fost doar începutul. Adolescenta continuă să lupte pentru ca oamenii să fie mai conștienți de încălzirea globală şi să pună presiune asupra persoanelor aflate la conducere.

În prezent, Greta are o nominalizare la Premiul Nobel pentru Pace şi deţine numeroase titluri şi premii. A fost desemnată cea mai importantă femeie a anului 2019 în Suedia, iar Revista „Time” a numit-o unul dintre cei mai influenţi adolescenţi din lume în 2018. De asemenea, a câştigat un premiu pentru mediu, acordat de Consiliul Nordic, dar l-a refuzat deoarece finaliștii ar fi trebuit să zboare spre Stockholm. 

Greta este vocea a milioane de oameni şi luptă pentru o lume mai bună. Pentru ea nu există bariere precum condiţia de sănătate, condiţia socială sau lumea politică. Cu pasiune, curaj şi determinare, face tot posibilul pentru a-şi îndeplini scopul – eliminarea unui pericol imens pentru planetă – şi demonstrează că, indiferent de circumstanţe, suntem datori să fim buni, responsabili şi implicaţi.