Tulburările alimentare. Ce sunt și cum ne afectează?

Text de Ionela Grigorașenco
Ilustrație de Antonia Popescu

Ce ziceți de o felie de pizza fierbinte cu mult cașcaval sau niște înghețată cu topping de caramel și bucăți de ciocolată? Sună atât de bine, doar gândul la aceste bunătăți lasă gură apă.

Cam așa s-ar gândi un om obișnuit care are o relație sănătoasă cu mâncarea și pentru care aceasta este doar mâncare.

Din nefericire, situația stă altfel pentru cei care suferă de tulburări alimentare (eating disorders) ce se definesc ca acțiuni de restricție sau abuz de alimente, caracteristice atât femeilor, cât și bărbaților.

De ce tulburările de alimentație sunt atât de periculoase?

Aceste afecțiuni psihologice au cea mai înaltă rată de mortalitate. Acestea pot afecta persoane de orice vârstă, statut social și nu este caracteristică doar femeilor sau adolescenților și tinerilor. Mai mult decât atât, s-a observat o creștere a numărului de bărbați afectați de tulburări alimentare.

Tulburările de alimentație pot fi provocate de situații stresante, traume sau ceva chiar foarte minor. Când cineva simte anxietate, singurătate, tristețe sau rușine, ei asociază mâncării acea senzație de confort de care au nevoie. Cauzele apariției unei astfel de dereglări sunt multiple și incerte, find  cauzate atât de societate, cât și de factori biologici.

Trebuie să înțelegem că tulburările de alimentație nu constau doar în anorexie și bulimie, ci există o varietate largă de forme sub care se pot manifesta:

  • Anorexia nervoasa- tulburare psihică, caracterizată printr-o reducere anormală a greutății corpului și printr-o deformare a imaginii propriului corp cu teama persistentă de îngrășare.

Consecințe: tulburări psihice și cognitive, malnutriție, afectare endocrină, cardiovasculară, gastrointestinală, poate duce la deces.

  • Bulimia nervoasa – ingerarea unei cantități mare de alimente, pierderea controlului asupra cantității de mâncare ingerată, sațietate incomfortabilă; urmată de comportamente de eliminare a caloriilor prin provocarea vomei, administrarea de laxative /diuretice, exces de exerciții.

Consecințe: inflamarea gâtului și a glandelor salivare, afectarea danturii, probleme hormonale.

  • Hiperfagie-mâncatul compulsiv, ingerarea unei cantități foarte mare de mâncare într-un timp scurt, consumarea de alimente chiar și atunci când persoana nu simte foame, mâncatul pe ascuns.

Consecințe: creșterea în greutate, probleme digestive, boli cardiovasculare, diabet

  • Alte tulburări alimentare- orice tulburare legată de comportamentul alimentar, care nu pot fi încadrate într-o anumită categorie.

Tulburările alimentare sunt reale, complexe și pot produce consecințe devastatoare pentru sănătatea fizică și mintală, productivitate și în mod deosebit viața socială și relația cu persoanele din jur. Acestea sunt mai mult decât o fază sau un mod de viață ales conștient. Oameniii care se luptă zilnic cu aceste tulburări au nevoie de ajutor profesional – cu cât afecțiunea va fi depistată mai rapid, cu atât tratamentul decurge mai simplu.

Oricine, de la celebrități până la oameni obișnuiți pot deveni victime ale acestei dereglări- amenințătoare pentru viață. Prieteni, persoane iubite, rude, cunoștințe, oameni pe care-i admirăm, chiar și cei mai puternici sau influenți pot fi afectați.

Cantitatea de informație disponibilă zilnic despre tulburările alimentare tinde să simplifice lucrurile, să le generalizeze sau în cazul cel mai rău să fie neveridice. Adevărul este că femeile și bărbații care suferă de aceste dereglări își expun viața unui pericol care poate deveni mortal. Înțelegerea corectă a tulburărilor alimentare și a consecințelor pe care le pot avea asupra persoanei afectate duce la creșterea nivelului de conștientizare a urmărilor pe care le au și pot contribui la prevenirea apariției acestora.

Din nefericire, doar uitându-ne la o persoană nu putem determina dacă aceasta este sau nu afectatată de tulburări alimentare. Chiar și cei care suferă de anorexie nu mereu sunt slabi, iar cei care sunt afectați de bulimie au în mod general o greutate normală.


Social-media promovează un corp perfect, fete extrem de slabe cu abdomene plate și bărbați cu corpul perfect tonifiat. Aceste concepte agravează și mai mult starea persoanelor afectate de tulburări alimentare, întrucât, pe lângă faptul că au o relație dificilă cu mâncarea, aceștia încercă să corespundă standardelor frumuseții secolului XXI.

Tulburările de alimentație sunt asemeni unei pături într-o zi friguroasă care îți oferă confort și siguranță, însă odată cu trecerea timpului geros, realizezi că nu mai poți să scapi de ea, te sufocă, te consumă, te distruge.

Sunt multe motive pentru care ar trebui să te tratezi, apelând la un specialist, sau să ajuți o persoană afectată:

  1. Să poți ieși cu prietenii la prânz, fără să te gândești la numărul de calorii pe care le vei mânca.
  2. Să poți comanda ce poftești din meniu, nu doar low-calorie food.
  3. Să-ți eliberezi creierul de gândurile de la mâncare și să vezi cât spațiul este pentru idei frumoase, vise și speranțe.
  4. Evenimetele frumoase ale vieții să fie savurate la maxim și nu fie umbrite de ideile obsesive legate de mâncare.
  5. Să poți bea o ciocolată fierbinte iarna, fără să te gândești la caloriile pe care le conține.
  6. Să ai la micul dejun în weekend clătite cu ciocolată, fără ca să te trezești dimineața cu gândul la exerciții pentru a arde caloriile mâncate.
  7. Să poți ieși cu prietenii fără să-ți fie rușine de propriul corp sau să refuzi evenimente pentru că nu te vei putea abține de la mâncare.
  8. Să poți gusta din plăcinta bunicii, căci nu știi când altă dată vei mai avea ocazia.
  9. Să îți poți trăi viața la justa valoare, fără să petreci timpul numărând caloriile, grăsimile și carbohidrații.

Iar pentru toți, indiferent dacă suferim sau nu de o tulburare alimentară:

Suntem pe acest Pământ o singură dată, iar viața este mult mai mult decât o încercare de a corespunde unor standarde sau de a fi într-o luptă continuă cu propriul nostru organism.

E normal și plăcut să te simți bine în propriul corp, indiferent de cum arată acesta și indiferent de părerea celor din jur.

Surse

National Health Service UK, Eating Disorders, https://www.nhs.uk/conditions/eating-disorders/

Mayo Clinic, Anorexia Nervosa, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/anorexia-nervosa/symptoms-causes/syc-20353591

National Health Service UK, Anorexia Nervosa, https://www.nhs.uk/conditions/anorexia/symptoms/

Healthline, Bulimia Nervosa, https://www.healthline.com/health/bulimia-nervosa

National Health Service UK, Bulimia Nervosa, https://www.nhs.uk/conditions/bulimia/

National Health Service UK, Binge eating disorder, https://www.nhs.uk/conditions/binge-eating/

U.S. Department of Health & Human Services, Office of Women’s Health, https://www.womenshealth.gov/mental-health/mental-health-conditions/eating-disorders/binge-eating-disorder

National Eating Disorders Association, Media and Eating Disorders, https://www.nationaleatingdisorders.org/media-eating-disorders