Text de Andra Stanciu Ilustrație de Amanda Stanciu
Malala Yousafzai, 23 de ani, activistă pentru dreptul la educație și feministă convinsă, a devenit un model pentru tinerele fete și femei din toată lumea când a decis să se opună restricțiilor impuse de talibani în Pakistan și să meargă la școală. Pentru că Malala era foarte vocală cu privire la dreptul fetelor la educație, pe 9 octombrie 2012 a fost împușcată în partea stângă a capului.
S-a trezit zece zile mai târziu într-un spital din Regatul Unit Al Mari Britanii și al Irlandei de Nord, iar situația ei a tras un semnal de alarmă, atrăgând atenția mai multor organizații umanitare, guverne și grupuri feministe. I s-a permis să rămână în țară, unde a continuat să meargă la scoală, absolvind în 2020 Universitatea Oxford, unde a studiat Filosofie, Politică și Economie.
Cu toate că nu mai este direct afectată de situația din Pakistan, Malala continuă lupta pentru educație. Împreună cu tatăl ei, Ziauddin, care a susținut-o mereu și pe care îl consideră un aliat și un model, a creat Malala Fund- o organizație care ofeririă fiecărei fete oportunitatea de a obține viitorul pe care și-l dorește. Organizația construiește școli și susține educația copiilor.
În Octombrie 2014 Malala a câștigat Premiul Nobel pentru Pace pentru ,,lupta împotriva opresiunii copiilor și tinerilor și a dreptului acestora la educație”. Ea a împărțit premiul cu Kailash Satyarthi, activist indian care a eliberat peste 90,000 de copii din sclavie. Ea a devenit cea mai tânără laureată a premiului, fiind a doua câștigătoare a acestuia din țara sa, după Abdus Salam. Suma de 1.25 mil de dolari care i-a fost acordată a fost folosită de Malala Fund pentru construirea de școli.
Discursul său de acceptare a premiului a rămas în istorie. În timpul acestuia, Malala s-a adresat ascultătorilor cu apelativele ,,frați și surori” de mai multe ori, pentru a evidenția că toți sunt egali. A început prin a-i mulțumi tatălui ei pentru încrederea oferită, mamei care a inspirat-o să fie răbdătoare și să spună adevărul și profesorilor pentru tot ce au învățat-o.
Mărturisește că situația prin care a trecut a schimbat-o și continuă să își spună povestea nu pentru că e unică, ci pentru că nu este”. Susține că este povestea multor fete și că e datoria ei, a tuturor, să nu devină povestea a și mai multora.
,,Nu vreau să mă răzbun pe Taliban, vreau educație pentru fii și fiicele Talibanului.”
Malala continuă să vorbească în discursul său despre necesitatea schimbării și implicării liderilor și a tuturor oamenilor, numind câteva fete care au trecut prin momente la fel de grele: Shazia și Kainat care au fost rănite împreună cu Malala, Muzoon (din Siria) care, în ciuda războiului, a continuat să militeze pentru dreptul femeilor la educație, încurajând părinții să-și lase fiicele să continue scoala și Amina (din Nordul Nigeriei) care le învață pe tinere să scrie, să citească, care sunt drepturile lor și ce este educația sexuală.
,,Nu sunt o singură voce, sunt multe”
Ea a dedicat premiul copiilor pentru care luptă, spunând că nu este pentru ea, ci pentru cei uitați, cei care vor educație, cei speriați, care vor pace, pentru cei a căror voce nu se aude.
,,Dragi surori și frați, dragi semeni copii, trebuie să muncim, nu să așteptăm. Nu doar politicienii și liderii lumii, toți trebuie sa contribuim. Eu. Tu. Noi. Este datoria noastră.”
Malala spune că misiunea ei nu se încheie cu acceptarea premiului, publicarea propriei cărți sau chiar crearea unui film care să-i povestească viața. Va continua până când fiecare copil va primi educație.
În interviul acordat la premiera filmului ,,M-a numit Malala” vorbește despre misiunea sa și răspunde la diferite întrebări. Speră ca filmul să inspire oamenii care îl privesc să acționeze și să susțină cauza pentru care ea luptă.
Întrebată ce părere are despre cuvântul ,,feministă”, răspunde că este văzut într-o lumină greșită. Mărturisește că, la fel ca alte persoane, era reticentă în a se numi feministă, însă după ce a urmărit discursul Emmei Watson, de asemenea activistă pentru drepturi egale, a realizat că ,,feminism” este un sinonim pentru egalitate și nu este nicio rușine să îl folosești.
Un tânăr din audiență o întreabă pe Malala ce le-ar sfătui pe fetele de 12-13 ani care spun sau cărora le este amintit că nu pot face nimic la această vârsta. Ea răspunde simplu că nu ar trebui să crezi că vârsta te poate opri din a continua să faci ceea ce vrei, nu este niciodată prea devreme pentru a face o schimbare.
,,Spune ce este în inima ta, nu ezita!”
Malala este una dintre cele mai influente persoane din zilele noastre, continuând lupta pentru dreptul la educație pentru toate fetele din lume. Este un model de bunătate și inteligență, devotament și perseverență.
Dacă vrei să susții cauza sau să îi cunoști povestea mai bine, vizitează malala.org
De asemenea, poți vedea filmul ,,He Named Me Malala” (2015) sau citi cartea ,,Eu sunt Malala”, publicată la editura Polirom.
Nu uita, vocea ta contează și merită să fie auzită!